De effecten van aanraking en massage

door | 14 juni 2023

Een liefdevolle aanraking zorgt ervoor dat we een diep gevoel van geluk ervaren, het versterkt ons immuunsysteem, het verminderd pijn en angst en kan zorgen voor minder depressieve gevoelens.

De huid is het eerste zintuig dat zich ontwikkelt bij een foetus. Al in de baarmoeder zijn we in staat om te voelen via onze huid. De huid is het grootste en enige orgaan dat het langst blijft functioneren in ons leven. Wanneer de huid wordt aangeraakt, zorgt dit voor een signaal die uiteindelijk verbonden is met ons emotionele brein en kan dus zorgen voor een stroom aan hormonen wanneer deze aanraking op een liefdevolle manier wordt gegeven.

Het hormoon adrenaline neemt af, welke een grote rol speelt bij stress. Evenals endorfine die zorgt voor de vermindering van het hormoon adrenaline. Het belangrijkste hormoon dat bij een liefdevolle aanraking wordt aangemaakt is oxytocine, die onder andere zorgt voor gevoelens van verbondenheid.

Pijn verminderd doordat de aanrakingssensoren in onze huid sneller naar ons brein reizen dan de signalen van onze pijnsensoren. De zenuwbanen blokkeren voor pijn en pijn wordt minder of niet gevoeld.

Aanraking is dus heel erg belangrijk en massage is een vorm van aanraking die nog wat verder gaat. Massage zorgt ook voor een stroom aan hormonen die je een gevoel van geluk geven en je spieren heerlijk laat ontspannen.

Tijdens een massage voel je je dan vaak ook een beetje slaperig worden en het idee dat je even ‘weg’ bent. Je bent dan juist in het hier en nu, alleen je herengolven nemen zodanig af dat je in een staat komt wat ook de Delta-staat heet. Dit is een staat van diepe slaap, maar deze staat zorgt ervoor dat je bewustzijn nog wel actief is, in de nacht is dit niet het geval. Je ervaart bewust een diepe ontspanning, zonder besef van tijd of ruimte, maar wel het besef van gemasseerd te worden. In deze Delta-staat wordt het zelfhelend vermogen van je lichaam geactiveerd, ofwel een boost voor je immuunsysteem.

De voordelen van massage even op een rijtje:

  • Activeert het zelfhelend vermogen.
  • Stimuleert het geluksgevoel.
  • Verlaagt de bloeddruk.
  • Geeft energie.
  • Stimuleert de doorbloeding.
  • Verbetert de balans tussen lichaam en geest.
  • Maakt je bewuster van je eigen lichaam.
  • Laat je weer tot jezelf komen.

Lees ook…

Een bevalplan; onzin of niet?

Een bevalplan; onzin of niet?

"Nou mijn bevalplan kon zo de prullenbak in! Niks van mijn wensen waren mogelijk of niet haalbaar." Deze woorden al vaker gehoord? Tja.... Waarom zou je er dan nog 1 maken? Onzin toch? Of toch niet? Een bevalplan is eigenlijk jouw communicatieplan Dat zal ik je...

Lees meer
Alles wat je wilt weten over bevallen in bad.

Alles wat je wilt weten over bevallen in bad.

Bevallen in bad is niet iets van deze tijd. Vrouwen doen het al eeuwen lang. Bevallen in water heeft een aantal voordelen vergeleken met bevallen op het ‘land’. Voordelen voor de vrouw Het bad dient als een bubbel en biedt een eigen veilig plek voor jou alleen. Het...

Lees meer