Hoe je leven veranderd na de komst van je kindje.

door | 25 september 2023

Na de komst van je kindje veranderd je leven

Als je denkt dat voorbereiden op de bevalling alleen genoeg is, dan heb je het mis. Eigenlijk begint het ‘echte werk’ pas wanneer je kindje is geboren en veranderd je leven vanaf dat moment.
Jouw leven staat ineens niet meer in het teken van jou en je partner, maar nu is er een heel nieuw mensje waar je voor mag gaan zorgen. Die volledig afhankelijk is van jou. Je kunt niet zomaar meer even de deur uit, want naast je eigen spullen, zijn er ook nog spullen voor je kindje nodig.
En als het alleen maar op een praktische planning zou gaan, zou het niet een hele verandering zijn.

Het is soms lastig om helder na te denken

Maar het krijgen van een kindje veranderd jou van vrouw naar moeder. Door alle hormonen die door je lijf gieren als een soort achtbaan met ups en downs, het slaapgebrek, jouw veranderde lichaam, is het soms lastig om helder na te denken. En dan is eigenlijk ook precies te bedoeling, want primair zorgt dit ervoor dat je je alleen focust op jezelf en je kindje. In de realiteit (en in de westerse cultuur) werkt dat soms niet zo en kan het allemaal erg veel zijn. Des te fijner is het om je hierop voor te bereiden tijdens je zwangerschap.

Hoe reageerde je voor je zwangerschap of tijdens de zwangerschap op slaapgebrek? Wat gebeurde er dan met je en wat had je hierbij geholpen?

Het gaat allemaal om balans in het moederschap

Het moederschap kan voelen alsof het allemaal veel te veel is en waarschijnlijk als je dat voelt betekent dit dat je ergens wat meer gas mag terugnemen. Je hoeft niet alles te doen wat je voor je kindje ook deed. Kijk naar wat je energie geeft en wat je energie kost. En dat wat je energie kost, hoe kun je ervoor zorgen dat je dit loslaat of laat overnemen? En dat wat je energie geeft, hoe kun je daar meer van ontvangen of doen?
Het gaat allemaal om balans, alleen hebben veel vrouwen, in deze generatie, in de westerse maatschappij, niet geleerd hoe het is om om hulp te vragen, op tijd aan de bel te trekken, tijd te nemen voor zichzelf of om zich te laten dragen. Waardoor de komst van je kindje voelt als een immense aardverschuiving.

Je staat veel meer open voor prikkels

Daarbij heeft deze generatie vrouwen ook te maken met patronen en overtuigingen, waarvan je niet wist dat deze überhaupt in jezelf bestonden. En laten deze nu juist aan het licht komen tijdens een zwangerschap en na de komst van je kindje, omdat je dan veel meer open staat voor prikkels door alle lichamelijke veranderingen. Je bent je dus vaak onbewust bewust van wat er aan het licht komt. Het is dus fijn om je bewust te worden van wat er precies gebeurd.

De komst van je kindje veranderd je leven voorgoed

De komst van je kindje veranderd je leven voorgoed, maar hoe groot deze impact zal zijn kun je dus voor een groot deel voorbereiden, het liefst al voor de zwangerschap. Hoe meer je jezelf leert kennen, je bewust wordt van je overtuigingen en patronen die je gedrag hebben gevormd of vormen, hoe beter je voor jezelf kunt gaan zorgen en je ook beter weet wat je nodig hebt wanneer je kindje eenmaal is geboren.

Lees ook…

Een bevalplan; onzin of niet?

Een bevalplan; onzin of niet?

"Nou mijn bevalplan kon zo de prullenbak in! Niks van mijn wensen waren mogelijk of niet haalbaar." Deze woorden al vaker gehoord? Tja.... Waarom zou je er dan nog 1 maken? Onzin toch? Of toch niet? Een bevalplan is eigenlijk jouw communicatieplan Dat zal ik je...

Lees meer
Alles wat je wilt weten over bevallen in bad.

Alles wat je wilt weten over bevallen in bad.

Bevallen in bad is niet iets van deze tijd. Vrouwen doen het al eeuwen lang. Bevallen in water heeft een aantal voordelen vergeleken met bevallen op het ‘land’. Voordelen voor de vrouw Het bad dient als een bubbel en biedt een eigen veilig plek voor jou alleen. Het...

Lees meer