Kraammassages en behandelingen in de kraamperiode

door | 2 oktober 2023

Kraammassages en behandelingen ondersteunen jou in de kraamperiode

Laten we beginnen met het feit dat de kraamperiode meer is dan de eerste 7 dagen. Hier in Nederland hebben we heel fijn kraamzorg die voor je kan zorgen in deze 1e week. Dat is heel erg fijn dat deze ondersteuning er is. De kraamperiode duurt echter een stuk langer, namelijk 40 dagen!
Als je in deze 40 dagen goed voor jezelf zorgt of laat zorgen, wordt er gezegd dat je daar de komende 40 jaar profijt van hebt voor je eigen gezondheid en welzijn. En dus automatisch ook voor je gezin. Kraammassages en behandelingen kunnen je ondersteunen bij je herstel in de kraamperiode.

Andere benamingen voor kraammassages

Er bestaan verschillende benamingen voor massages en behandeling in de kraamperiode. Zo noemen sommigen het kraammassage of kraambedmassage en anderen postpartummassage.

De rustperiode wordt als krachtig beschouwd in je kraamperiode

Rust staat centraal in deze periode en is een belangrijk element voor het herstel, zodat jouw lichaam en geest de tijd krijgen om alles wat je zojuist hebt meegemaakt te verwerken en weer in balans te brengen. De rustperiode wordt als dusdanig krachtig beschouwd dat jouw lichaam kwalen en disbalans kan herstellen en jouw gezondheid kan verbeteren voor de rest van jouw leven. Daarnaast is rust nemen enorm van belang om de band tussen jou en je kindje te bevorderen. Op deze manier komt de borstvoeding goed op gang en stimuleer je de reflexen van je kindje, wanneer jullie veel huid op huid liggen met elkaar.

Een kraammassage helpt hormonen te balanceren

Om alle lichamelijke en geestelijke veranderingen te ondersteunen is liefdevolle aanraking en lichaamswerk van belang. Een kraammassage ondersteund hierbij. Zo helpt het om organen weer terug te brengen in positie, het helpt hormonen balanceren, bloedverlies aan te vullen en ondersteund het de melkproductie. Op deze manier kun je jezelf (laten) ondersteunen voor een optimale gezondheid. Jij als moeder en jouw fysieke herstel hebben aandacht nodig in deze kwetsbare periode. Dit kan door je te laten masseren, je buik te omwikkelen, kruidenstoombaden te nemen en je buik te (laten) verzorgen.

Het is belangrijk je lichaam van binnen en buiten te verwarmen

Naast rust en liefdevolle aanraking is warmte een belangrijk element voor heling en herstel van jouw lichaam. Het is daarom belangrijk om het lichaam van binnen en van buiten te verwarmen.  Hiervoor kun je warme dekens gebruiken, verwarmende voeding, verwarmende baden of stoombaden, moxa (een stokje bijvoet om de buik en onderrug te verwarmen), buikbinding, warme oliemassages en warme handen.

Kraammassages zijn helpend in jouw herstelperiode

Kraammassages en behandelingen kunnen dus helpen in het ondersteunen van het lichamelijk herstel na de bevalling. Maar ook geestelijk zijn ze erg ondersteunend en helpend in jouw herstelperiode. Want een postpartumbehandelaar is er ook om naar je te luisteren, je te dragen en vast te houden als je dit nodig hebt. Zij heeft veel kennis en ervaring en weet als geen ander hoe ze er voor je kan zijn.

Lees ook…

Een bevalplan; onzin of niet?

Een bevalplan; onzin of niet?

"Nou mijn bevalplan kon zo de prullenbak in! Niks van mijn wensen waren mogelijk of niet haalbaar." Deze woorden al vaker gehoord? Tja.... Waarom zou je er dan nog 1 maken? Onzin toch? Of toch niet? Een bevalplan is eigenlijk jouw communicatieplan Dat zal ik je...

Lees meer
Alles wat je wilt weten over bevallen in bad.

Alles wat je wilt weten over bevallen in bad.

Bevallen in bad is niet iets van deze tijd. Vrouwen doen het al eeuwen lang. Bevallen in water heeft een aantal voordelen vergeleken met bevallen op het ‘land’. Voordelen voor de vrouw Het bad dient als een bubbel en biedt een eigen veilig plek voor jou alleen. Het...

Lees meer