Je bent zwanger en nu?

door | 11 januari 2024

Je bent zwanger! Gefeliciteerd! Er groeit een mensje in wording in jouw buik. Oké en nu dan? Wat moet er allemaal geregeld worden?

De verloskundige; wie kies je?

Een aantal dingen zijn belangrijk om over na te denken voordat je een beslissing neemt. Het eerste waar je vaak aan denkt is de verloskundige. 

Dan is het natuurlijk makkelijk om te kiezen voor de dichtstbijzijnde praktijk. Maar past hun visie wel bij de jouwe? En hoe wil je eigenlijk dat de komende 9 maanden eruit zien? Welke band wil je opbouwen met jouw verloskundige?  Wil je graag een groter team aan verloskundigen? Of een klein team of misschien wel maar 1 verloskundige? (Caseload verloskundige). 

Het zou zomaar kunnen dat je graag meer persoonlijke aandacht wilt en dat je graag afspraken hebt die langer duren van 10/15minuten. Of misschien wil je graag een verloskundige(praktijk) waarvan de verwijzing naar de 2e lijn lager is dan het gemiddelde? Kortom bedenk eerst wat je graag aan zorg zou willen en kijk dan wie er matcht. En vraag ook eens om je heen hoe de ervaring is met verloskundige zorg. 

Kraamzorg: bureau of ZZP?

Dan de 2e belangrijke: de kraamzorg. Eigenlijk is dit zelfs de 1e belangrijke, want door de velen tekorten, zitten veel kraambureau’s vol en ook ZZP kraamzorg zit snel vol. Dus zodra je test positief is: kraamzorg regelen. Ook hierbij mag je goed nadenken wat je graag aan zorg wilt in de week na de bevalling. Wat vind jij belangrijk? Waar ligt jouw focus? Welke wensen heb je? Op basis daarvan kun je kijken wie er matcht en kun je vragen of diegene nog plek hebben/heeft. 

Misschien heb je voordat je zwanger werd al veel dingen uitgezocht en staan de geboortefotograaf en de doula ook nog op jouw lijstje. Sommige geboortefotografen en doula’s zitten ook snel vol, wacht er dan ook niet te lang mee om daarmee te gaan kennismaken. 

Klinkt allemaal veel om te regelen, maar in de praktijk valt dat reuze mee. Zodra je jouw geboorteteam hebt samengesteld, zul je merken dat het je ook meer rust geeft en je kan gaan focussen op de andere zaken die ook nog moeten gebeuren of die je graag zou willen, voordat je kindje wordt geboren. 

Laten we wel eerlijk blijven; bovenstaande klinkt natuurlijk helemaal geweldig en dat is het ook, maar het is niet gratis. Als je kiest voor een kleine verloskundige praktijk of een caseload verloskundige dan betaal je ook een eigen bijdrage. Wellicht wordt de kraamzorg ook niet helemaal vergoed. Kosten voor een doula en een geboortefotograaf zijn ook niet niks en worden niet vergoed, of soms een deel als zwangerschapscursus. 

Maar: geboorte geven doe je niet zo vaak in je leven en het is iets wat je nooit meer gaat vergeten en je de rest van je leven met je meeneemt. Een geboorte kun je ook niet overdoen. Als je alle kosten bij elkaar zou optellen dan is dat vaak nog minder dan wat er aan een gemiddelde bruiloft wordt gespendeerd. En al is dat natuurlijk ook een hele mooie dag in je leven, is dat wel wat anders dan je kindje op de wereld zetten. 

En dan heb je ook nog de kraamtijd/ postpartum periode waarin je wellicht over hebt nagedacht hoe je aan je herstel wilt werken. Eventuele behandelingen en/of massages. Er is een hele hoop mogelijk als het gaat om bevallen en de periode erna. 

Bedenk dus goed wat jouw wensen zijn, hoe je je wilt voelen, hoe je behandeld wilt worden, hoe je aan je zwangerschap, bevalling en kraamtijd wilt terugdenken en terugkijken. Zet je prioriteiten op een rijtje en bedenk wat bij jou gaat passen en wat er voor jou mogelijk is. 

Hoe dan ook: zodra je zwanger bent mag jij bepalen hoe dit er verder uit gaat zien en heb je wellicht door deze blog kunnen nadenken over wat jij belangrijk vindt. 

Lees ook…

Een bevalplan; onzin of niet?

Een bevalplan; onzin of niet?

"Nou mijn bevalplan kon zo de prullenbak in! Niks van mijn wensen waren mogelijk of niet haalbaar." Deze woorden al vaker gehoord? Tja.... Waarom zou je er dan nog 1 maken? Onzin toch? Of toch niet? Een bevalplan is eigenlijk jouw communicatieplan Dat zal ik je...

Lees meer
Alles wat je wilt weten over bevallen in bad.

Alles wat je wilt weten over bevallen in bad.

Bevallen in bad is niet iets van deze tijd. Vrouwen doen het al eeuwen lang. Bevallen in water heeft een aantal voordelen vergeleken met bevallen op het ‘land’. Voordelen voor de vrouw Het bad dient als een bubbel en biedt een eigen veilig plek voor jou alleen. Het...

Lees meer
Kraammassages en behandelingen in de kraamperiode

Kraammassages en behandelingen in de kraamperiode

Kraammassages en behandelingen ondersteunen jou in de kraamperiode Laten we beginnen met het feit dat de kraamperiode meer is dan de eerste 7 dagen. Hier in Nederland hebben we heel fijn kraamzorg die voor je kan zorgen in deze 1e week. Dat is heel erg fijn dat deze...

Lees meer