Waarom een doula de investering meer dan waard is.

door | 18 september 2023

Heel heel heel vroeger waren er ook al doula’s. Wist je dat? Dan vond de geboorte van een kindje plaats achter gesloten deuren in een kamer vol met andere vrouwen en de vroedvrouw om de barende te ondersteunen. Deze vrouwen waren allemaal doula.

Vroeger kwam de kraamzorg ondersteunen in plaats van de doula

De doula is langzaamaan uit het maatschappelijk beeld verdwenen en het beroep deed in Nederland weer pas zijn opmars in 2006. De kraamzorg kwam nog niet lang geleden ook al eerder tijdens de bevalling om te ondersteunen. Vandaag de dag wordt de kraamzorg ingeschakeld in het laatste stukje van de bevalling wanneer je thuis bevalt.

We zien geen geboortes meer is real life

Waar vroeger er dus niet eens mannen aanwezig waren bij de bevalling, is dat vandaag de dag de normaalste zaak van de wereld. Maar door de verandering van de maatschappij is de geboorte nu vaak iets wat je met zijn tweeën doet. De zwangere en haar partner met daarbij de verloskundige of vroedvrouw of in het ziekenhuis andere zorgverleners nog. We zien eigenlijk nooit meer een geboorte in real life. Wellicht op televisie, waar er een heel verkeerd beeld wordt geschetst vaak dan hoe een baring er werkelijk uitziet. Maar we zijn het dus verleerd om te weten hoe een bevalling verloopt, wat normaal is en wat te verwachten.

De partner is er ook voor fysieke en/of mentale ondersteuning

Dit betekent dat er veel druk op de schouders van de partner komt te liggen. Want naast alle praktische zaken die geregeld moeten worden wanneer je gaat bevallen, moet de partner er ook nog zijn voor fysieke en/of mentale ondersteuning. Bovendien is het vaak zo wanneer je aan het baren bent, je vaak een lange tijd met zijn tweeën bent en de verloskundige of vroedvrouw of andere zorgverleners niet continu aanwezig zijn.

Wanneer je gaat bevallen komen er heel wat oerkrachten vrij. Je kunt je heel anders gaan gedragen dan dat je normaal doet, dat kan voor een partner lastig zijn om in te schatten wat er nu van hem/haar verwacht wordt. Bovendien kan het hem/haar ook overvallen of doen schrikken.

Continue aanwezigheid voor zowel de barende als de partner

Tegenwoordig kun je je goed voorbereiden op een bevalling middels een cursus. Maar dan nog steeds staat de partner er vaak alleen voor met de barende op het moment dat de bevalling begint. Des te fijner is het als er een persoon is die continu aanwezig is en zowel de partner als de barende kan ondersteunen.

De doula is de veilige haven waar je op kunt terugvallen

Een doula is een vrouw met kennis van het geboorteproces en het geboortesysteem, die ervaring heeft met geboortes en goed kan schakelen wanneer er een verandering optreed. Zij is er voor zowel de barende als de partner. Met haar aanwezigheid zorgt zij voor een veilig en vertrouwd gevoel, waardoor het makkelijker is om je uit te spreken en vragen te stellen, waardoor je je vrij voelt om te doen wat je wilt. Zij is een professional en is goed in het bewaken en bewaren van grenzen. Zij is de veilige haven waar je op kunt terugvallen.

De bevalervaring is positiever bij continue ondersteuning van een doula

Het is wetenschappelijk bewezen dat wanneer je continu wordt ondersteund door een doula de kans op interventies en complicaties afnemen, er langer borstvoeding wordt gegeven, de bevalervaring positiever is en dat er meer zelfvertrouwen wordt gecreëerd. Dit heeft allemaal effect op hoe het moederschap daarna wordt ervaren en vormgegeven.

De doula bouwt een vertrouwensband met jullie op

Een doula zal voorafgaand aan de bevalling meerdere gesprekken hebben met jullie. Hierin komen verschillende onderwerpen aan bod. Zo zal ze je helpen navigeren in het systeem, kan zij kennis overdragen over hoe het geboorteproces verloopt, welke keuzes, opties en mogelijkheden er allemaal zijn ook als het anders loopt. Zij bouwt een vertrouwensband met jullie op. Hierdoor is het dus heel erg fijn als zij er tijdens de geboorte ook bij is, zij kent jullie en jullie weten wat jullie van elkaar mogen en kunnen verwachten. Dat schept veiligheid en vertrouwen en dat maakt het bevallen een stuk fijner.

Hoe je de geboorte van je kindje ervaart en hoe er voor je werd gezorgd, blijft de rest van je leven bij je. Des te belangrijker dat deze ervaring dus een positieve herinnering is. Hier draagt een doula dus aan bij.

Het krijgen van een kindje is een levens veranderende gebeurtenis

De investering van een doula is voor velen een groot bedrag. Maar wat heb je liever? Een dure kinderwagen die je na een paar jaar weer weg doet of heb je liever een positieve ervaring waar je de rest van je leven kracht kan uitputten? Dat is natuurlijk heel erg kort door de bocht, maar het krijgen van een kindje is een heel belangrijk en levens veranderende gebeurtenis. De vraag is: hoe zou jij deze dag willen herinneren? Welk gevoel wil je overhouden aan de geboorte van je kindje(s)?

Ja een doula is een flinke investering, maar zij is het dubbel en dwars waard is.

Lees ook…

Een bevalplan; onzin of niet?

Een bevalplan; onzin of niet?

"Nou mijn bevalplan kon zo de prullenbak in! Niks van mijn wensen waren mogelijk of niet haalbaar." Deze woorden al vaker gehoord? Tja.... Waarom zou je er dan nog 1 maken? Onzin toch? Of toch niet? Een bevalplan is eigenlijk jouw communicatieplan Dat zal ik je...

Lees meer
Alles wat je wilt weten over bevallen in bad.

Alles wat je wilt weten over bevallen in bad.

Bevallen in bad is niet iets van deze tijd. Vrouwen doen het al eeuwen lang. Bevallen in water heeft een aantal voordelen vergeleken met bevallen op het ‘land’. Voordelen voor de vrouw Het bad dient als een bubbel en biedt een eigen veilig plek voor jou alleen. Het...

Lees meer